Dnia 25.09.2020r. uczniowie klasy IC i IIC odwiedzili Gospodarstwo agroturystyczne "Giprol" w Staniszczach Małych. Pierwszą atrakcją dla młodszych uczestników wycieczki, były zajęcia plastyczne, na których uczniowie wykonywali postacie i zwierzątka z kukurydzy według własnego pomysłu. Każdy mógł się wykazać talentem, popuścić wodze fantazji i stworzyć coś niepowtarzalnego. Natomiast starsi wzięli udział w lekcji edukacyjnej „Od pyłku do miodu”, na której zgłębili wiedzę o tym jak powstaje miód.

Wszyscy wzięli także udział w zajęciach z robienia i wypiekania małych chlebków. Uczniowie w strojach kucharzy poznali historię chleba, wspólnymi siłami zarobili ciasto, a potem każdy formował swój malutki bochenek. Po upieczeniu każdy mógł zjeść swój wypiek.

Uczniowie uczestniczyli również w lekcji edukacyjnej "Skąd się bierze mleko?", na której dowiedzieli się, jak dawniej dojono krowy i jak to wygląda współcześnie. Wzięli udział w rozmowie na temat produktów mlecznych i sposobu ich powstawania. Największą atrakcją niezaprzeczalnie było dojenie sztucznej krowy.

Nie obyło się także bez szalonych zabaw na świeżym powietrzu. Dzieci mogły pograć w piłkę, poskakać na trampolinach, pobawić się w piratów w drewnianym domu, pohuśtać się, pozjeżdżać na zjeżdżalni, a nawet pojeździć gokartami.

Ostatnia atrakcja jaka na nich czekała był labirynt w kukurydzy. Dzieci z niezwykłą ochotą wędrowały po ścieżkach i szukały wyjścia. Śmiechu nie było końca, gdy okazywało się, że znaleźli się w "ślepej uliczce". Następnie były wykopki. Każdy z uczniów samodzielnie wykopywał ziemniaki, które na koniec wycieczki dostali je ciepłe, prosto z ogniska.

Po pełnym dniu wrażeń uczniowie mieli pyszny poczęstunek złożony z kiełbaski, chleba i herbaty.

                                                                      Karolina Gawlik, Danuta Kinast

Galeria
 do góry