Archiwum - Aktualności 2024/2025
„Ja w mitologicznym obrazie” w wykonaniu uczniów klasy 6 C
Klasa 6C w tym roku szkolnym podjęła rękawicę i utrzymała tradycję naszej szkoły, uczestnicząc w 3. edycji projektu realizowanego na języku polskim „Ja w mitologicznym obrazie”. Jest to wspaniała możliwość spotkania ze sztuką o tematyce mitologicznej, samą mitologią oraz samym sobą. Uczniowie, przeglądając i poznając cały kalejdoskop rysów postaci i ich losy, najczęściej wybierali do kreacji te, które są im szczególnie bliskie.
Co więc odkrywamy w uczniach klasy 6 C? Osoby dnia i nocy. Postacie silne, władcze, witalne i postacie refleksyjne, mroczne, tajemnicze, chowające twarz przed światłem dnia czy odbijające się w lustrze. Postacie piękne i kuszące, ale i skuszone sławą czy zawartością puszki – patrz: pudełka po butach. Uczniów poważnie podchodzących do problemów świata w postaci trzymanego nieboskłonu i tych, którzy starają się rzeczywistość odebrać w krzywym zwierciadle. Kreacje uczniów w przedstawionej poniżej prezentacji są świetne, pomysłowe i zaskakujące.
Udowodnili oni, że jest wiele możliwości dialogu z dziełem sztuki, jest też wiele miejsc, gdzie to można czynić – balkon, blokowisko, odrobina natury czy szatnia szkolna. Estetyka jest wszędzie, wystarczy spojrzeć twórczo i w zachwycie. Tak więc dziękuję moim uczniom, że potrafią się bawić, żyć z pasją tworzenia i czerpią z tego radość. Dziękuję, że patrzą na świat już inaczej, tak arkadyjsko, a przede wszystkim za to, że są jednością, zrobili coś pięknego razem. To jest wielka nasza wartość i siła.
Szczególnie dziękujemy Maksowi za wykonanie prezentacji i zadbanie, by to nasze „razem” było dla nas wspaniałą pamiątką i drogowskazem.
Do obejrzenia prezentacji zapraszamy na naszego szkolnego Facebooka: pod tym linkiem.
Małgorzata Szpala
Projekt powstał z inicjatywy i pod opieką Pani Małgorzaty Szpali – pomysłodawczyni i realizatorki, której zaangażowanie pozwala uczniom rozwijać twórcze spojrzenie na sztukę, literaturę i samych siebie. Dziękujemy!