Spotkanie z miłośnikiem lokalnej historii podczas Dni Regionalnych
W dniach od 25 do 29 maja odbywały się w Gimnazjum Dni Regionalne, podczas których uczniowie wszystkich klas trzecich uczestniczyli w zajęciach edukacyjnych „ Mój region – moja mała ojczyzna” przeprowadzonych przy wystawie prac powstałych podczas trwania projektu „Dobra szkoła, dobra praca, mój wybór”. Uczniowie klas IIIa, IId i Id mieli możliwość wysłuchania wykładu Józefa Tomasza Jurosa – prezesa Stowarzyszenia „Dolina Małej Panwi” na temat „ Produkcja broni w hucie Malapane/ Małapanew i w Krasiejowie w XVIII i XIX wieku” . Prelekcja nawiązywała do projektu edukacyjnego uczniów klasy IID „Obiekty militarne Śląska w grze planszowej”. Przy tej okazji uczniowie zwiedzili także Muzeum Hutnictwa, gdyż wykład odbywał się właśnie w tym ważnym i ciekawym dla Ozimka obiekcie turystycznym.
Podczas Dni Regionalnych uczniom klasy Id zaprezentowana została edukacyjna gra planszowa opracowana przez zespół w składzie: Kamila Honczia, Daniela Prochota, Krzysztof Michalak, Piotr Kaczmarski, Aleksandra Zimermmann. Do końca roku szkolnego zapoznają się z nią pozostali uczniowie klas pierwszych.
B. Russak i S. Widawska