Program Edukacji Antytytoniowej dla klas I - III szkół podstawowych "Nie pal przy mnie, proszę"

W drugim semestrze w klasach pierwszych i drugich w naszej szkole realizowany był Program Edukacji Antytytoniowej dla klas I –III szkół podstawowych „Nie pal przy mnie, proszę”. Głównym celem i założeniem programu było uświadomienie dzieciom, że palenie tytoniu jest szkodliwe dla zdrowie oraz wykształcenie u dzieci umiejętności radzenia sobie w sytuacjach, gdy inni ludzie palą przy nich.  

W ramach zajęć uczniowie wspólnie z bohaterką programu wiewiórką Wiki szukali odpowiedzi na następujące zagadnienia:

•           co to jest zdrowie,
  •          Od czego zależy zdrowie
  •          Co i dlaczego szkodzi zdrowiu
  •          Co robić, gdy moje zdrowie jest zagrożone.

Dzieci chętnie uczestniczyły w tych działaniach, a dzięki sympatycznej wiewiórce Wiki, która towarzyszyła im w zajęciach, mogły w interesujący sposób uzupełnić informacje i zgłębić tajniki wiedzy zdrowotnej. Na każdych zajęciach były wykonywane ciekawe prace plastyczne (nie tylko proponowane przez przewodnik), a ich efekty zostały umieszczone w galerii prac na gazetce szkolnej.

W trakcie realizacji programu przeprowadzono również konkurs na opowiadanie o przygodach wiewiórki Wiki. Najciekawsze prace wyeksponowano na gazetce szkolonej. Wśród wyróżnionych uczniów  znaleźli się między innymi: Nikodem Korniak kl.IIa,  Kaja Wojtas kl. Ic, Zuzia Stańczyk kl. IIa, Laura Adamietz kl. IIa, Maks Łupak kl. IIa, Weronika Całus kl. IIb, Kuba Żebracki kl. IIb, Wiktoria Sworeń kl.IIb, Kuba Czerepaniak kl. IIa, Stefania Ait Saura – Chmielnicka kl. IIb.

Koordynator programu

Iwona Czichos

IMG_7233a
IMG_7233a
Galeria
 do góry