Kuchnia od kuchni, czyli jak zdrowo żyć i gotować
Dnia 23 września 2013r. uczniowie klasy IIa SP3 mogli się poczuć prawdziwymi studentami ponieważ przebywali na Politechnice Opolskiej.
Celem wycieczki było poznanie prawidłowych zasad odżywiania się, z którymi zapoznała uczniów pani dr inż. Dominika Matuszek. W czasie wykładu uczniowie sprawdzali zawartość cukru w różnych produktach, a także wykorzystując profesjonalny analizator składu ciała zawartości tkanki tłuszczowej, masy ciała oraz wskaźnika BMI. Wielką frajdę sprawiło pieczenie zdrowej pizzy oraz kruchych ciasteczek w laboratorium Inżynierii Gastronomicznej. Dzieci poznały możliwości wykorzystania nowoczesnych sprzętów tam znajdujących się.
Jak się okazało nie były to jedyne niespodzianki, jakie w tym dniu przygotowała dla nich pani profesor Katarzyna Szwedziak.
Dzieci mogły zobaczyć wszystkie ważne miejsca uczelni. Były min. w czytelni, w katedrze biologicznej oraz w katedrze samochodów.
W imieniu uczniów i swoim bardzo dziękuję pani J. Bachłaj za zorganizowanie tak pouczającej, wspaniałej wycieczki.
Anna Maciocha