Archiwum - Aktualności 2020/2021
777 pomysłów na zabawy z książką... czyli spotkanie autorskie Małgorzaty Swędrowskiej
W piątek 18 czerwca 2021 dwa oddziały przedszkolne SP nr 3 powędrowały do Domu Kultury w Ozimku na spotkanie autorskie z pisarką Małgorzatą Swędrowską. Pani Małgorzata, poznanianka, jest trenerem i popularyzatorem literatury dziecięcej, autorką opowieści dla młodszych dzieci, książek interaktywnych, obrazkowych, edukacyjnych, jak również poradników dla rodziców, nauczycieli i bibliotekarzy. Stworzyła koncepcję „czytania wrażeniowego”, czyli „smakowania” literatury wszelkimi zmysłami, w grupie dzieci przedszkolnych i wczesnoszkolnych. Mama czwórki dzieci jest czynnym nauczycielem edukacji wczesnoszkolnej i wykładowcą na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. To, czym dzieli się z młodym audytorium na spotkaniach autorskich, a z dojrzalszym - na wykładach i warsztatach edukacyjnych, jest jej osobistą pasją czytania, pisania i zachwytem słowem, językiem i książką. Na piątkowym spotkaniu nie można było się nudzić. Autorka recytowała, śpiewała, opowiadała, czytała dzieciom, angażując je jednocześnie w tupanie, podskakiwanie, słuchanie tekstów literackich i prowadząc z nimi przepiękną rozmowę na temat więzi rodzinnych, tego, co w życiu ważne, świata wartości. I co ciekawe, maluchy, nie dość, że były bardzo uważne w analizie ilustracji jej niestandardowych książek i aktywne w dialogu z pisarką, to jeszcze doskonale rozróżniały emocje i uczucia, o których z nimi rozmawiała. Ze spotkania wyszłyśmy zachwycone jego gościem, Panią Małgorzatą Swędrowską i... naszymi dziećmi:). Biblioteka SP3 wzbogaciła się o sześć pozycji książkowych jej autorstwa: „Elementarz w podskokach”, „Moja babcia, mój dziadek”, „Moja mama, mój tata”, „Moja siostra, mój brat”, „Niespodziankowe bajki. Wielkie prawdy w małych opowiastkach” i tytułowe „777 pomysłów na zabawę z książką”. Po raz kolejny dziękujemy Miejskiej i Gminnej Bibliotece Publicznej za zaproszenie nas do DK, Autorce za serdeczne i bardzo inspirujące spotkanie, a naszej Dyrekcji za gest w akceptacji nieplanowanych zakupów książkowych:))).
Beata Misiura