23.03.2022 roku wybraliśmy się na poszukiwanie atmosfery świątecznej do Bierkowic. Już w klasie poprzedniej rozpoczęliśmy projekt tradycji regionalnych, w ramach którego powstała "Księga tradycji wielkanocnych uczniów z klasy 5 A". Zamieściliśmy w niej foto relację z naszych tradycji rodzinnych związanych z Wielkanocą. Dzięki temu mogliśmy docenić starania naszych Rodziców w utrzymaniu rodzinnych tradycji okołoświątecznych i doceniliśmy starania naszych przodków. Żywo włączyliśmy się również w przygotowania świąteczne. Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy o symbolice świąt, o opolskich kroszonkach, o znaczeniu ich kolorów, czy o idei postawienia wielkiej kroszonki w centrum naszego miasta. Przyszedł teraz czas na działanie. W Bierkowicach pod czujnym okiem doświadczonej kroszonkarki, podczas lekcji warsztatowej, wzięliśmy się za upiększanie jaj techniką rytowniczą. To trudna sztuka. Ależ bolały nas ręce. Ależ potrzeba było cierpliwości. Nieco łatwiej nam poszło wytrawiankami, czyli ozdabianiem jaj za pomocą octu. Po zakończeniu pracy byliśmy dumni z wykonania zdania, ale też z większym uznaniem będziemy patrzeć na dary naszych dziadków i babć, którzy drżącą ręką dają lub dawali nam wyskrobane przez siebie kolorowe jajo... Wchodzimy więc w czas świąt z ogromną refleksją, pokorą i uznaniem wobec tych, którzy potrafią robić takie cudeńka i przypominają nam o znaczeniu tożsamości, choćby, a może aż regionalnej.

                                                                                                                                        Małgorzata Szpala

Galeria
 do góry