Czwartoklasiści wiersze piszą
Lekcja kleksografii na języku polskim. Początkowo świetna zabawa. Wszyscy robią kleksy, rozcierając krople atramentu. Śmiech, zachwyt, niedowierzanie, bo przed oczami czwartoklasistów ukazują się zaskakujące kształty. Teraz wkracza do zabawy wyobraźnia. Nadaje kształtom nazwy ludzi, zwierząt, przedmiotów… Najbardziej fascynujący kleks ląduje w zeszycie. Przytwierdzony klejem i opatrzony tytułem czeka na… wiersz o sobie.
To już zadanie domowe. Łatwo nie będzie. Pomysł to jedno, ale znajomością teorii wiersza też trzeba się wykazać. Podział na strofy i wersy, zgrabne rymy, kilka środków poetyckich i odrobina humoru.
Poranek poetycki zorganizowany po kilku dniach pokazał, jak znakomicie uczniowie klas czwartych poradzili sobie z tym zadaniem. Ileż kreatywności i poczucia humoru można odnaleźć w ich utworach! Brawa, gratulacje od kolegów i chwile nieukrywanej satysfakcji przeżywało wielu z nich. Nam najbardziej podobał się wiersz pt. „Czarownice” Mikołaja Karasia z IV B.
A Wam? Przeczytajcie inne. Też są świetne!
Barbara Początek
„Czarownice” - Patrz, jak latasz, ty starucho, Morał z tego prosty mamy, Mikołaj Karaś z IV B |
„Krab” Krab to zwierz, jak każdy wie, co na morza żyje dnie. Gdy na plaży minie cię, ciągle w bok przemieszcza się. Szczypce wielkie jak tasaki, Choć nie sięga do kolana, Oliwia Jeżyk z IV B |
„F – 15”
Mam atrament i karteczki, Oj, nie wyszedł mi samolot, W dali widać lotniskowiec, Maciej Waluś z IV B |
„Ćma”
Ja naprawdę nie kłamię, Za oknem kończy się burza, Lecz to jeszcze nie kres, Paulina Kozłowska z IV B |
„Dwa niedźwiadki”
Walczą dwa niedźwiadki Wtem nadeszła mama: - Zapraszam do domu - Mam pyszne bułeczki, Kuba Lewandowski z IV B |
„Króliczek”
Entliczek, pentliczek Po zielonym lesie kica wesoło, Chcąc się pozbyć duszka, Po długich staraniach znalazł schronienie Natalia Pazdan z IV B |
„Posągowe foczki”
Daleko, daleko, za górą, za lasem, Niby oba takie same, Drugi posąg też ma loczki, Pierwszy posąg – dumna foka Patrząc na te dwa posągi, Agnieszka Paliwoda z IV B |
„Tygrysek”
W małym domku obok lasu Wtedy z rana moja mama A tygrysek zwany Lotkiem Gdy ja tylko rano wstanę, Bo tygrysek mój malutki Natalia Janik z IV A |
„Pies”
Kiedy rano wstaję, Zawsze się z nim bawię Jest bardzo malutki, Zawsze na mnie czeka, Marcel Molendowski z IV A |
„Pan Kleks”
Jadę sobie w podróży, Długa broda, wielki nos To pan Kleks – właściciel Akademii, Pan Kleks to fajny gość, Martyna Mrozek z IV A |
„Dwa smoki”
Dwa żarłoczne smoki Dwa żarłoczne smoki, Dwa żarłoczne smoki Dwa żarłoczne smoki Miłosz Wielgus z IV A |
„Supersmok”
Wszedł smok do jaskini, Po jedzeniu poszedł spać, Tam zobaczył dużo dzieci, W lesie mu się podobało, Oliver Adamietz z IV A |
„Dwie damy” Wojtek Skuła wczoraj w szkole Otworzył Wojtek zeszyt dla mamy, Każda z nich trzyma za rękę dziecko, Wojciech Skuła z IV A |
4 A 4 B